wandelen

Wat is wandelen precies?

Wandelen is, denk ik, voor je plezier lopen, en niet rennen. Het kan zijn dat de persoon die wandelt even de benen wil strekken, maar het kan ook zijn dat hij is gaan lopen omdat hij zich bewust is van het feit dat wandelen goed voor hem is. Maar het kan ook zijn dat hij wat kilo`s kwijt wil en dat hij dan niet gewoon loopt, maar dat hij er stevig de pas in zet.

Let op: ik zeg steeds hij, maar het kan natuurlijk ook zij zijn!

Het kan ook zo zijn dat die persoon in het bos of in het park loopt, en dat hij een rugzak draagt omdat hij van plan is om meerdere dagen te wandelen, bijvoorbeeld van camping naar camping. Zo iemand zal ook waarschijnlijk een kaart mee hebben waarop meerdere routes zijn aangeduid, waarbij deze persoon gebruik maakt van gemarkeerde wandelpaden. Een andere mogelijkheid is dat die persoon langs een boulevard loopt en van een mooi uitzicht wil genieten.

Lopen is anders dan wandelen!

Lopen was tot in de negentiende eeuw het belangrijkste middel om je te verplaatsen. Aan het begin van de twintigste eeuw kwam er aandacht voor het recreatieve aspect van het lopen. In 1909 organiseerde de KNBLO-NL de eerste wandelmarsen of wandelvierdaagsen. In de jaren vijftig en zestig liep de belangstelling voor het wandelen terug, maar in de jaren tachtig zien we deze weer terugkomen.

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen hardlopen en bijvoorbeeld drentelen, of wandelen. Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen persoon ligt tussen de 4 en 5 kilometer per uur. Maar als je goed getraind bent zou je een hoger tempo kunnen aanhouden. Zo ligt het gemiddelde hardlooptempo op 11 kilometer per uur.

Eenmaal goed getraind kun je natuurlijk de pas versnellen, waardoor je meer kilometers in dezelfde tijd maakt. Je moet niets forceren maar zorgen dat je je tempo rustig opbouwt. Over het algemeen is lopen met stevige pas beter dan drentelen. Als je er de pas inzet, krijg je meer zuurstof, en het is beter voor je conditie. Dit kan ook een onderdeel zijn van snel afvallen.

Soorten wandelen.

Lopen is in principe je ene been voor het andere zetten. Dit kan echter op diverse manieren en in verschillende snelheden. Ik zet hier een aantal verschillende wandelvormen voor je op een rij. Van meditatief wandelen tot powerwalking.

Nordic Walking

Iedereen kan met stokken lopen, maar Nordic Walking moet je wel leren, want dat vereist een bepaalde techniek. De stokken worden wel poles genoemd. Vaak zie je mensen met stokken lopen, maar je weet niet of ze daar echt mee getraind zijn.

rust na de wandeling
uitrusten na het wandelen

Als we naar de geschiedenis kijken, zagen we vroeger herders of pelgrims met stokken lopen. De stokken werden in eerste instantie gebruikt om de armspieren tijdens het wandelen te ontlasten.

Een voorloper van het Nordic Walking was het Langlaufen, dat reeds aan het begin van de 20e eeuw vooral in Finland beoefend werd om de coördinatie van het bovenlichaam te stimuleren.

Bij Nordic Walking zorgen de stokken ervoor dat ook je knieën veel minder belast worden dan bijvoorbeeld bij hardlopen. Je spieren van benen, armen en rug train je zonder je gewrichten zwaarder te belasten. Je gebruikt over het algemeen meer dan 20 procent energie dan bij een stevige wandeling. Dat komt door het gebruik van de stokken. En dat komt doordat je je romp, armen, nek en schouders gebruikt. En dit helpt je om je lichaam in een betere conditie te krijgen. Zie mijn post droog trainen

Lange afstandswandelen

Een derde van de Nederlanders wandelt elke week een uur of langer. Dit kan 10 kilometer zijn, maar er kunnen ook langere afstandswandelingen zijn, zoals het Pieterpad of de Nijmeegse vierdaagse. In Nederland en ook in andere omringende landen zijn er veel langeafstandsroutes bekend.

lange afstand wandelen
Wandelen met je gezin

Waarom zou je gaan wandelen? Ik geef hier wat voordelen van het wandelen op zich:

  • lopen is een sport die weinig blessures met zich meebrengt
  • door lang te wandelen kun je veel vet verbranden
  • tijdens het wandelen kun je van de natuur om je heen genieten
  • lopen heeft ook een sociale kant: je leert mensen beter kennen als je samen wandelt. Omdat het geen intensieve sport is, kun je dat op je dooie gemak doen.
  • lopen kun je doen wanneer je zelf wilt.
  • lopen doe je wanneer je er zin in hebt

Sportief wandelen

Sportief wandelen is toch anders dan gewoon lopen. Je gaat wat intensiever bewegen, je tempo is duidelijk hoger dan bij het gewone wandelen, zodat je tussen 5 en 7 kilometer per uur kunt maken.

sportief wandelen
Sportief wandelen

Maar eis niet teveel van jezelf. Bouw het rustig op en vooral consequent, zodat je lichaam niet gaat protesteren. Zo verminder je de kans op onnodige blessures en je houdt er plezier in.

Als je gaat wandelen vanwege overgewicht, dan moet je er op letten dat je het vanaf een rustig tempo opvoert, want overgewicht is erg belastend voor je spieren, pezen en gewrichten.

Het opbouwen van je looptempo kun je het beste met ongeveer 5 minuten per keer doen. Echter, forceer niets. Doe rustig aan, en je zult merken dat je lijf daar goed op reageert. Loop niet alles in hoog tempo. Gun jezelf af en toe een korte pauze. Dan kun je je tempo weer opvoeren maar ook minderen als je lijf het vraagt.

ChiWalking

chiWalking
Genieten tijdens de wandeling

Dit is een vorm van wandelen waarbij tijdens het lopen bepaalde Tai Chi technieken worden toegepast. Naast deze technieken wordt onze huidige kennis van bewegen toegepast. Thai Chi is een Chinese bewegingsleer waarbij de mentale en fysieke balans centraal staan.

Chi betekent iets van levenskracht, en tijdens deze vorm van wandelen staat deze kracht centraal. Zo leer je de energie van je levenskracht te gebruiken en zo oefen je zonder blessures.

Bij deze vorm van wandelen staat het voorkomen van rug-, knie-, en heupblessures centraal, naast het gebalanceerd en op je gemak lopen.

Als je eenmaal aan deze manier van wandelen gewend bent, kun je er aan gaan denken om het in totale ontspanning te doen. Een andere mogelijkheid is hardlopen waarbij je de tai chi techniek gebruikt.

Snelwandelen

Genieten tijdens de wandeling
Relaxen en wandelen

Snelwandelen of joggen doe je als je wilt afvallen, omdat gewoon wandelen minder effectief is. Het betekent niet dat je minder vet verbrandt. Daarvoor kan lopen effectiever kan zijn dan snelwandelen of hardlopen.

De meningen zijn verdeeld over wat beter voor je is, wandelen of hardlopen. Waar het om gaat is dat je voldoende beweging krijgt, zodat je er een betere conditie van krijgt. Er zijn onderzoeken geweest en die noemen het wandelen als de beste manier om calorieën te verbranden.

Eenmaal goed getraind kun je je tempo opvoeren en eventueel in een sneller tempo gaan wandelen. Vergeet daarbij niet dat je ook gezond moet blijven eten. Dus niet iets van: lekker gewandeld, en dan lekker vet gaan eten. Denk aan je gezondheid!

Meditatief wandelen

Meditatief wandelen is lopen met volledige aandacht voor jezelf én de natuur. Het doel hiervan is dat je in je omgeving opgaat, waardoor je tot rust komt, en tegelijk ervan geniet. Bewust lopen zou je het ook kunnen noemen. Kinderen doen dat vaak, zonder dat ze dat beseffen. Kan het nog mooier zijn? Is dit geen mindfulness?

wandelen en genieten
Genietend wandelen

In het kort komt het neer op het combineren van lopen en ademhalen, en het bewust zijn van het lopen en je omgeving. In dat opzicht lijkt het een beetje op yoga, maar dan doe je het tijdens het lopen. Tijdens dit proces probeer je je bewust te worden van elke stap die je zet, en probeer je als het ware rust over je heen te laten komen.

Powerwalking

Power Walking is lopen in een stevig tempo. De spierversterkende oefeningen die tussendoor worden gedaan, zorgen ervoor dat je meer vet verbrandt en een strakker figuur krijgt.

Power Walking is geen hardlopen. Uit testen is gebleken dat mensen die aan Power Walking doen, evenveel calorieën verbruiken als mensen die hardlopen op een normaal tempo. De resultaten zijn verbluffend!

Het gemiddelde calorie verbruik met Power Walking kan oplopen tot wel 500 calorieën per uur. Power Walking is geschikt voor jou, voor iedereen en voor alle leeftijden.

Door deze natuurlijke vorm van bewegen, met weinig weerstand, is de kans op blessures nagenoeg nihil.

Je werkt aan je gezondheid en hebt plezier, hierdoor is het makkelijk vol te houden en wordt het niet saai.

Niet iedereen kan hardlopen maar iedereen kan wandelen en niet iedereen kan 20 kilo tillen maar iedereen tilt zijn eigen lichaamsgewicht. Dit is de basis van deze zeer effectieve bewegingsvorm en kan iedereen zijn of haar doelstelling laten bereiken. Dit kan zijn afslanken, een betere conditie krijgen, een gezonder en sterker hart krijgen, meer zelfvertrouwen opbouwen, diabetes type 2 verlagen, of gewoon op een leuke manier nieuwe mensen ontmoeten.

Wil je meer weten? Kijk hier

lekker in balance

Gezond door het leven