Sportartikelen

Thuis je eigen gymzaal


Met sportartikelen kun je ervoor zorgen dat je ook thuis fit kunt zijn en blijven. Een excuus zoals geen geld of geen tijd hebben om naar de sportschool te gaan is niet meer van deze tijd omdat je thuis in je eigen tijd kunt sporten. Hier vind je alles wat je nodig hebt om, tegen lage kosten, thuis je eigen gymzaal op te zetten.

Voordat je allerlei sportartikelen gaat kopen, denk eerst aan wat je je kunt permitteren. Raadpleeg eerst iemand met kennis van zaken, zodat je gelijk de goede apparatuur kunt kopen en niet achteraf spijt van hebt van je aankoop. Of dat je naderhand ontdekt dat je de verkeerde spullen hebt gekocht. Dit zou erg jammer zijn, niet alleen voor je budget, maar ook omdat je dan niet goed bezig kunt zijn.

Als je aan je conditie wilt werken, hoef je niet van huis te gaan, want thuis kun je op je gemak veel oefeningen doen en op die manier aan je hartspieren werken. Zo werk je ook preventief aan het verbeteren van je vaten en je cholesterol en ook van je bloedsuikerspiegel.

Het enige dat je moet doen is zorgen dat je thuis verschillende apparaten hebt zodat je je oefeningen op je gemak kunt doen waardoor je je huis niet uit hoeft om in conditie te kunnen blijven.


Een springtouw

springtouw

Dit is een simpele manier om aan je conditie te werken: door over een touwtje te springen. Een springtouw kun je op veel manieren gebruiken om je hart en andere spieren te trainen.

Je kunt simpelweg springen, maar ook lopen terwijl je springt. Springen kan ook met z`n tweeën; in 10 minuten verbrand je veel calorieën. Het aantal calorieën hangt van een paar factoren af, zoals je gewicht of de intensiteit van de oefeningen.

Voor een paar euro kun je een springtouw kopen. Er zijn ook elektronische, die het aantal sprongen bijhouden, ook hoeveel tijd je bezig bent, en hoeveel calorieën je verbrandt.

Wat ook heel goed werkt is een hoelahoep (een grote ronde kunststof cirkel) omdat je daarmee de (onder)buren niet lastig valt, en je toch steeds aan je conditie werkt. Zo heb je setjes van 4, in verschillende kleuren, en dat voor ongeveer 12 euro. Een springtouw is een onderdeel van je dagelijkse routine voor wat bewegen betreft.

Zie ook het artikel over droog trainen.


Halters

Dit zijn gewichten, Dumbbells of  halters genoemd en ze worden gebruikt bij fitnesstraining, bodybuilding, krachttraining en powerlifting. De term werd voor het eerst gebruikt in de 18e eeuw, waarschijnlijk voor een apparaat voor het oefenen van het luiden van kerkklokken (Wikipedia). 

halter sporten

Sportartikelen als halters zijn er te kust en te keur en met verschillende gewichten, zodat iedereen er thuis mee kan sporten.

Er zijn halters met een vast gewicht, en er zijn er waarbij je het gewicht kunt aanpassen naar behoefte.

Een setje van twee halters van ongeveer 10 kilo elk kost niet meer dan 20 euro.

En dit gewicht is in principe voldoende voor een gedegen training. Ook is het natuurlijk mogelijk om er andere gewichten aan te hangen voor een betere spiertraining. Denk daarbij aan gewichten van 30 kilo.


Elastische banden.

elastische band om te oefenen
thuis oefenen met de elastische band

Zeer goed en handig voor de opbouw van je spieren en je kunt er ook veel soorten oefeningen mee doen. Elastische banden kunnen als sportartikel een onderdeel zijn van een stretchtafel maar je kunt ze ook los kopen. Ook een onmisbaar instrument om thuis mee te oefenen.

Elastische banden zijn ook heel goed te gebruiken wanneer je je schouders wilt versterken. En ook als je je armspieren wat soepeler wilt maken of je beenspieren in een betere conditie wilt krijgen.

Er zijn verschillende soorten en groottes en ze kosten niet meer dan een paar euro. Ze worden ook weerstandsbanden genoemd.


Matje.

fitness matje voor thuis

Om er in een keer alle spiergroepen mee aan te pakken is het handig om een matje te gebruiken zodat je op die manier comfortabel je grondoefening kunt doen.

Een matje is ook te gebruiken als je bijvoorbeeld met de elastische band wilt oefenen, maar ook als je yoga oefeningen wilt doen waarbij je moet gaan liggen.

Ze zijn er in verschillende diktes en ze zijn vrij goedkoop. In het algemeen kosten ze niet meer dan 10 euro. Een sport matje wordt ook fitnessmatje genoemd.


Fitball.

conditietraining

De fitball werd rond 1900 voor het eerste gebruikt. Naderhand heeft het steeds meer een plek gekregen binnen de fysiotherapie. Ook met name bij de behandeling van neurologische aandoeningen als wervelkolombeschadiging en infarcten. Steeds meer fysiotherapeuten gebruiken de fitball voor hun behandelingen. Ook is het naderhand door steeds meer fitnessprofessionals gebruikt als trainingsmiddel.

Door de instabiliteit van de fitball leent hij zich bij uitstek om evenwichtsstoornissen te behandelen.

Omdat de gebruiker steeds alert moet blijven en moet zorgen dat hij/zij niet van de fitball afvalt. Vooral de kleine stabiliserende spieren moeten snel voor een reflex zorgen zodat de bal stabiel blijft, en je er niet vanaf valt.

Bij het kopen moet je opletten dat hij niet te hoog is. Let op de kwaliteit, omdat een redelijke fitball rond de 100 euro kost.


Loopband.

statische fiets

Een statische fiets of een loopband is perfect om thuis aerobics mee te doen. Natuurlijk moet je budget dat toestaan. Ze bestaan in verschillende vormen en types, van betaalbaar tot super de luxe, met allerlei programma’s. Sommige statische fietsen (de hometrainer) zijn zeer luxe uitgevoerd, zelfs met simulatieprogramma`s. Kijk daarom eerst naar je budget.

Statische fietsen vind je ook vaak in parken waar sportplekken zijn ingericht. Daar kun je verschillende spieren trainen omdat er ook meerdere apparaten geplaatst zijn.

Er zijn er veel apparaten die je als hometrainer kunt gebruiken. Buiten sporten is verreweg het beste wat je kunt doen, omdat je buiten bent, frisse lucht ademt en daarnaast ook veel beweegt. Van de natuur gaat ook vaak een rustige werking uit. De ideale combinatie dus.


Aerobic step – opstapje.

Het kan zijn dat je benedenburen gaan klagen omdat je teveel herrie maakt als je in je woonkamer springt. Je zou dan aan een stille optie kunnen denken, zoals een opstapje, een aerobic step.

step voor thuis

Dit hulpstuk is heel goed te gebruiken om lekker veel calorieën te verbranden terwijl je naar muziek luistert en hiermee oefent. Voor ongeveer 30 euro kun je er een kopen voor thuis, en de buren zullen je dit zeker in dank afnemen.

Zo is het ook mogelijk om thuis, zonder dure apparatuur aan je conditie te werken.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld bodybuilding- of stretch oefeningen.


Stepper

Dit is een apparaat om in vorm te komen en je conditie te verbeteren. Doordat er cardio op het apparaat zit, verlaag je je vetpercentage en verbrand je veel calorieën.

fit met de stepper

Met dit apparaat simuleer je de beweging die je doet bij het traplopen. Een andere naam waaronder het bekend staat is step-machine.

Het geeft je de mogelijkheid om van huis uit te trainen.

Als je een stepper wilt gaan kopen, raad ik je aan om rekening met je lengte en gewicht te houden voordat je de aankoop doet.

Er zijn verschillende modellen waaruit je kunt kiezen, waardoor een keuze maken lastig kan zijn.

Denk ook aan de mogelijkheid om dit apparaat te kunnen verplaatsen, dus niet te zwaar of groot. En natuurlijk is het budget ook bepalend voor je aankoop.


Naast genoeg bewegen en trainen is gezond eten een essentieel onderdeel van je dagelijkse routine.

Op deze site vind je ook een beschrijving van verschillende dieetschema’s, gezonde recepten en de daarbij behorende maaltijden.