Snel afvallen

5-2 dieet schema

Snel afvallen met een dieetschema?

Snel afvallen kun je het beste bereiken met een dieetschema. Een dieetschema is een voedingsschema. Dit houdt in dat je de inname van extra calorieën en vetten inperkt. Bovendien is een gezond voedingsschema een wapen tegen teveel gewicht. Raadpleeg eventueel je huisarts als extra steun.

Als je uitgebalanceerd en lekker eet, kun je namelijk goed afvallen. Afvallen kan ook erg leuk zijn. Je hoeft geen honger te lijden, terwijl je aan je conditie en gewicht werkt.

Optimaal gewicht, BMI.

afvallen goed voor je BMI
gezond eten

Met behulp van een dieet schema kun je probleemloos streven naar een optimaal gewicht, en ook naar een goede conditie. Werken met een dieetschema kan helpen bij het snel afvallen, maar ook bij het aankomen! Je kunt namelijk lekker blijven eten en van het goede leven genieten, terwijl je ook aan je gewicht en conditie werkt.

Iets dat je erbij kan helpen, is het uitrekenen van je BMI (Body Mass Index). Dit kun je uitrekenen. Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Voorbeeld: je gewicht is 59 kilo, en je bent 1.70 m. Berekening: 59 kg / (1.70 X 1.70). Het resultaat van deze berekening is 20. En dit is goed.

Let er wel even op: deze formule geldt niet voor nog opgroeiende jongeren en ook niet voor mensen boven de 70!

In het algemeen geldt dit voor de BMI:

 • minder dan 18.5 betekent ondergewicht
 • tussen 18.5 en 24.9 geeft een goed gewicht aan.
 • tussen 25 en 29.9 is overgewicht
 • meer dan 30 is obesitas.

Let er wel even op: je BMI is pas een indicatie, en betekent niet dat je niets aan je conditie hoeft te doen.

Gezond gewicht.

bmi op peil?
let op je bmi

Om op gezond gewicht te blijven is het raadzaam om natuurlijke producten te eten, en ook om voldoende koolhydraten (gezonde) tot je te nemen zo kun je ook snel afvallen.

Ondanks een mooi resultaat dat door je BMI wordt aangegeven, kan het ook zijn dat je overtollig lichaamsvet hebt. Dit hoeft niet zichtbaar te zijn. Het kan ook rondom je vitale organen zitten.

Afvallen is gezond
Gezond gewicht

Dit kan zelfs gevaarlijker zijn voor je, dan wanneer deze vetten duidelijk aan de buitenkant van je lichaam zichtbaar zijn. Deze vetten kunnen voor problemen zorgen, zoals lastige stoelgang, vermoeidheid, slaapproblemen, etc.

Deze symptomen kun je bestrijden door gebruik te maken van natuurlijk, goed uitgebalanceerd eten.

Veel bewegen is ook een manier om aan je conditie te werken. Fietsen, lopen, hardlopen, maar gewoon ook een half uurtje buiten lopen, is goed voor je.

Eetschema.

Wil je snel vallen, begin je met een eetschema van bijvoorbeeld een week, hetgeen het meest logisch is. Ga niet vanzelf een schema maken om bijvoorbeeld minder te eten. Het zou juist in je nadeel uitpakken als je je schema niet goed samenstelt.

Veel mensen maken aparte eetschema’s voor mannen en voor vrouwen. Wij denken dat deze verschillen nergens toe dienen, en dat je, als je vasthoudt aan een eetschema dat bij jou past, er zeker voldoening uit krijgt, en dat je je fysiek veel beter gaat voelen, zonder dat je speciale diëten moet gaan gebruiken. Waar het om gaat is: volhouden! Zorgen dat je je doel voor ogen hebt, en dat je je door niets en niemand ervan laat afhouden.

checklist dieet om af te vallen
Je eetschema

Volgens veel experts, moet je op regelmatige tijden eten, en niet zomaar tussendoor het een en ander nemen. Allerlei liflafjes tussen de verschillende „eettijden“ moet je vermijden.

Als je bedenkt, dat als je elk uur iets neemt, je maag weer van vooraf aan gaat beginnen met het verwerken van wat je binnenkrijgt, dan zul je je er wel van bewust worden dat het regelmatig eten van je maaltijden alleen in je voordeel kan gaan werken. Tussendoor kun je vers water gebruiken; dit werkt perfect.

Checklist?

Weer andere experts raden aan om er een soort vastenschema op na te houden, bijvoorbeeld de zogenaamde 16 – 8 vasten. De perioden dat je eet, moeten korter zijn dan je vastenperioden. Gedurende je eetperiode mag je van alles eten. Tegenwoordig hebben we alles in overvloed. Denk er hierbij aan dat „alles“ gezond dient te zijn.

Doe je dat niet, dan kun je opnieuw beginnen. En dat zal niet de bedoeling zijn. Dus, houd je aan je vaste eetpatroon, met veel fruit en groenten.

Mocht je denken aan een vastenperiode, denk er dan aan dat dit niet teveel van je lijf vraagt. Vasten is goed, maar niet te lang. Als je ongeveer 48 uur gaat vasten, dan gaat je lichaam zogenaamde ketenen produceren. Deze ketenen vormen een soort extra brandstof, voor wanneer het lichaam in een toestand verkeert dat er weinig koolhydraten voorradig zijn voor de energievoorziening.

Je leefstijl bepaalt je spiermassa, samen met je voedingspatroon en je lichamelijke beweging. Als je genoeg eiwitten eet en voldoende beweging hebt, levert dit uiteindelijk genoeg spanning om je spiermassa te onderhouden.

Snel afvallen en ontbijt overslaan?

zonder stress gezond eten
Ontbijt niet overslaan

Er zijn vastenperiodes waarbij het ontbijt wordt overgeslagen. Veel mensen zullen denken: is het ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag? Er wordt beweerd dat mensen die het ontbijt overslaan vaak minder gezond zijn, dikker worden. Dit is maar gedeeltelijk waar, omdat veel mensen die niet ontbijten een druk leven hebben, en zich dan maar weinig tijd gunnen om het ontbijt naar binnen te krijgen. Veel mensen nemen niet de tijd om thuis rustig te gaan ontbijten. zodra ze op kantoor zijn, een kop koffie en een snack pakken, op het moment dat de maag laat merken dat je iets moet nemen. En die rommelende maag houdt vaak aan totdat zij laat in de middag achter een kaasplankje zitten, of weer een snack nemen.

Bij het vasten is het niet de bedoeling dat je het ontbijt overslaat, of dat je het naar een later tijdstip verschuift.

Meerdere soorten vastenperiodes.

Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken voor een bepaalde periode. De beweegredenen van het vasten waren oorspronkelijk religieus.

Methode 1:  16 – 8: gedurende 16 uur eet je niet, en daarna, de volgende 8 uur, mag je alles eten.

 • Dit heet ook intermittent fasting. De basis van deze methode is dat je in een frame van 8 uur van alles mag eten, en dan gedurende 16 uur niets meer. De periode dat je eet moet korter zijn dan de vastenperiode.

Methode 2:  5 – 2: vijf dagen eet je wel, wat je wilt, en 2 dagen eet je weinig tot niets.

intermittent fasting
intermittent vasting
 • Ook dit is een intermittent fasting. De basis hiervan is 5 dagen wel eten, dan een dag weinig en dan een dag niets. Het gaat hier vooral om WANNEER je eet en minder om WAT je eet. Eigenlijk is het een simpel dieet: 5 Dagen lang hoef je niet aan calorieën te denken, en dan bouw je het in 2 dagen af naar niets.

Methode 3:  every-other-day fasting. Dus een dag vasten, dan een dag niet eten, om en om.

 • Met deze methode vast je om de dag.

Voordelen methode.

Voordelen van deze methoden zijn: over het algemeen neem je met welke methode dan ook, minder calorieën dan je gewend was, hetgeen je, in combinatie met goede voeding, gaat helpen met snel afvallen, terwijl je in conditie blijft. Nu is het aan jou om het vol te houden! Bij deze methodes geldt dat, op het moment dat je niet vast, dat je dan van alles mag eten. Echter, het is aan te raden om op deze dagen een dieet aan te houden dat voldoet aan de calorieën die je nodig hebt. Zorg dat je je niet uithongert!

In een latere post gaan we verder met de diëten die bij elke methode passen. Een dieet is een manier om, samen met het vasten, aan je welzijn te werken. Maar, zoals gezegd, tijdens de NIET vasten-dagen mag je in principe van alles eten.

Bij dit alles mag je natuurlijk niet vergeten voortdurend aan je conditie te werken, door in beweging te blijven, of te blijven trainen of sporten.


Ook een manier aan je conditie te werken is het gebruik van voedingssupplementen. Doe dat niet zomaar, doe het eventueel in overleg met een diëtist.

8 comments

 • Something more important is that when searching for a good internet electronics shop, look for web shops that are constantly updated, maintaining up-to-date with the most recent products, the most beneficial deals, as well as helpful information on services and products. This will ensure that you are dealing with a shop that really stays on top of the competition and give you things to make knowledgeable, well-informed electronics buying. Thanks for the vital tips I’ve learned from your blog.

 • Good blog! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

  • It’s good to see other blogs like yours. I try to keep my blog up to date and if you have some comments, don’t hesitate, and let me know. Have a nice day!

 • Most of whatever you mention happens to be astonishingly legitimate and it makes me wonder the reason why I had not looked at this in this light before. This particular piece really did turn the light on for me as far as this particular subject goes. However at this time there is actually 1 issue I am not really too comfortable with so whilst I attempt to reconcile that with the actual central theme of your point, allow me see just what all the rest of your subscribers have to point out.Nicely done.

 • Usually I do not read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 • I have read some good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make any such great informative site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.