Gezonde recepten

Diëten en recepten.

Gezonde recepten bij een bepaald dieet vinden lijkt makkelijk, maar het is toch lastig om het duidelijk via deze pagina te presenteren en het is de bedoeling om je meer inzicht te geven in de verschillende recepten die bij veel diëten passen.

Maar je begrijpt wel dat dit onbegonnen werk is, en dat we hier maar een beperkt aantal diëten en daarbij behorende recepten kunnen laten zien.

gezonde limonade

Zoals je het bij het bericht over dieet schema hebt kunnen zien, zijn er veel soorten dieet die je kunt volgen. Ook is gezegd, dat als je twijfelt, je je huisarts of een diëtist moet raadplegen.

In overeenstemming met het hierboven genoemde bericht, gaan we bij de volgende diëten gerelateerde gezonde recepten uitlichten.

In het artikel over dieet schema heb ik een korte beschrijving van een vijftal diëten gegeven daarom gaan we hier in ieder geval proberen een paar daarvan wat uitgebreider te beschrijven.

Er bestaan veel boeken over de verschillende diëten en gezonde recepten. Die zijn het raadplegen waard.

Door op de hieronder genoemde links te klikken zie je een aantal recepten die bij elk dieet horen.

Zoals eerder beloofd volgt hier een uitgebreidere beschrijving van verschillende gezonde recepten, per dieet.

Ook is gezegd, dat het onbegonnen werk is om veel recepten (veel diëten) uitgebreid te gaan weergeven.

Ik beperk me dus tot de in mijn artikel dieet schema genoemde diëten.


17 Dagen Dieet

17 dagen dieet

Dit dieet bestaat in feite uit 4 periodes van 17 dagen. Deze perioden zijn:

  • 1: Versnelling (dag 1 tot 17) – suikers en koolhydraten minderen
  • 2: Verbeteren (dag 18 tot 34) – wisseling hoog- en laag calorische maaltijden
  • 3: verandering (dag 34 tot 51) – nemen van eiwitten en groenten
  • 4: Volhouden (dag 52 tot …) – gecontroleerd eten EN volhouden.

De bedoeling van dit dieet is da je na de vierde periode voor de rest van je leven doorgaat, dus Volhouden! Voor een betere uitleg, lees het hieronder genoemde artikel met de bijbehorende recepten.

Bij een dieet hoort een uitleg en ook recepten, daarom kun je ze hier lezen.


5 2 vasten dieet

5/2 vasten dieet

Dit is een bekend dieet, waarbij je 5 dagen normaal, maar met mate eet, en 2 dagen (niet opeenvolgend) vast. De Britse journalist Michael Mosley gaf hier bekendheid aan.

Dit dieet is een ongebruikelijk eetpatroon, want je eet 5 dagen gewoon, en dan ga je twee dagen vasten, met een dag gewoon eten ertussen.

Afhankelijk van je eetgewoontes kan het zo zijn dat je niet de juiste hoeveelheid aan voedingsmiddelen binnen krijgt.

Je moet dus er op letten dat je de juiste voedingsmiddelen binnen krijgt.

Kijk hier voor een paar recepten die bij dit dieet horen.


EDH-dieet

vijg
de helft

Het is niet zeker waar dit dieet vandaan komt en sommige mensen beweren dat het maar een loze kreet was die iemand enige jaren geleden riep, en die vanzelf een eigen leven ging leiden.

Hoe dan ook, dit is het makkelijkste dieet, want het enige wat je moet doen is: Eet De Helft! Dit is ook hetzelfde als het MLM-dieet (Mangez La Moitié).

Laat je niet verleiden door te gaan snoepen of wat tussendoortjes te eten.

Bedenk wat je gaat eten, maak het klaar, en … EET DE HELFT. Dit werkt heel goed.

Je begrijpt dat hier eigenlijk geen recepten voor te vinden zijn, maar aan de andere kant, als je je beperkt tot de helft van je bord te eten, dan ben je goed op weg en als je dit met goed bewegen combineert, dan ben je echt goed bezig


veganistisch dieet

Veganistisch dieet

Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het volledig vermijden van het gebruik van dierlijke producten.

Het gaat daarbij om delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn en door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel, eieren en honing.(wikipedia)

Als je deze keuze maakt, dan ga je geen dierlijke producten eten, zelfs geen vlees of vis, maar ook geen eieren en zuivel omdat het het proberen waard is, en nog heel erg lekker!

Belangrijk is dat je bij dit dieet voldoende vitamine B12 binnenkrijgt, desnoods via voedingssupplementen.

Bij veganistisch eten gebruik je veel groenten, noten, zaden, peulvruchten zoals linzen en kikkererwten. Zie hier een aantal veganistische recepten.


paleodieet

paleo dieet

Dit is eigenlijk geen echt dieet, maar een manier van leven.

Het paleodieet, dat ook wel paleolithisch dieet of jagers-verzamelaarsdieet wordt genoemd, is gebaseerd op de veronderstelde voeding van de menselijke voorouders in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden.

Het is volgens sommigen geen dieet maar een manier van leven.(Wikipedia)

En natuurlijk zijn we hier niet meer aan gewend, dus als je hier aan begint, zou je naast het dieet, ook aan veel beweging moeten denken, zoals veel wandelen en lang fietsen.

Ook zou je er voor moeten zorgen, dat je goed begeleid wordt, vooral aan het begin van zo’n traject.

Hier kun je een paar paleodieet recepten bekijken.


Andere dieëten die ik nog wil noemen zijn het Dukan dieet en het crash dieet. Bij deze horen natuurlijk ook gezonde recepten maar die gaan we niet op deze pagina bekijken.

Wat het Dukan dieet betreft: Dit dieet is gebaseerd op de massale consumptie van eiwitten, ontwikkeld door de Franse voedingsdeskundige en diëtist Pierre Dukan. Hoewel Dukan zijn dieet meer dan 30 jaar promootte, groeide de populariteit ervan pas vanaf het jaar 2000.

Het Dukan dieet is een strikt dieet met duidelijke en strenge regels.

Aantrekkelijk voor mensen die beslissingen met betrekking tot voeding het liefst uit handen geven en verlangen naar houvast.

Het crash dieet wordt ook Ziekenhuis dieet genoemd. Dit is een 5 dagen dieet met een aantal serieuze bijwerkingen. Het grijpt diep in je eetpatroon in. De bedoeling van dit dieet is dat je binnen 1 week 5 kilo afvalt.

Begin hier niet aan zonder de juiste begeleiding en wel met de juiste motivatie.


Bekende mensen.

Veel mensen denken dat Jasper Alblas een of meerdere diëten omarmt, maar hij, en nog veel meer mensen zijn voorstanders van goed maar uitgebalanceerd eten als basis voor een goede gezondheid.

Hieronder valt onder andere een koolhydraatarm dieet, maar ook diëten voor het snel afvallen en blijven bewegen. Maar ook het thema: “hoe blijf ik gezond?” komt bij hem aan de orde.

Ook Sonja Bakker is een bekend iemand die het in Nederland heeft over hoe belangrijk het is om goed voor je lichaam te zorgen. Dat wil zeggen: naast goed eten, ook goed bewegen en veel water drinken. Zij is is een Nederlandse gewichtsconsulente en schrijfster van verschillende boeken.