Dieet schema

Dieet

Waarom een dieet schema?

Een dieet schema kiezen is niet makkelijk. Zo heb je bijvoorbeeld het dieet van Sonja Bakker, of dat van Dr. Frank. Veel van deze schema’s schrijven je voor wat je mag eten en wanneer je moet eten.

Het kan zijn dat je wat kilo’s kwijt wilt, maar het kan ook zijn dat je juist wilt aankomen. Wat veel helpt bij afvallen is een verandering in je leefstijl. Minder eten? Op regelmatige tijden je maaltijden gebruiken? Dat vergt wel discipline van je!

Een goed uitgebalanceerd dieet schema kun je zelf samenstellen, eventueel in overleg met een diëtist, of met je huisarts. Hier vind je de basisprincipes van een uitgebalanceerd dieet om gewicht te verliezen.

Maar vergeet niet dat ieder lichaam anders is, en dat je mogelijk een ander dieet nodig hebt dan iemand met dezelfde lichaamsbouw als jij.

EDH – dieet, MLM – Dieet.

Als je de literatuur raadpleegt over diëten, dan zie je door de bomen het bos niet meer. In principe is het vaak zo dat wij teveel eten. In dit geval geldt er een oud bekend dieet: EDH – Eet De Helft! Maar het kan ook zijn dat je aanleg hebt om er wat forser uit te zien dan veel andere mensen.

Er was een Franse kok, Gerard La Moitié, die dagelijks zo hard moest werken, dat hij bijna geen tijd had om goed te eten. Na verloop van tijd, na een drukke zomer, ontdekte hij dat hij 14 kilo was afgevallen! Eerder was het hem niet gelukt om af te vallen. Zo is de naam van een dieet ontstaan: MLM – Mangez la moitié.

dieet schema EDH
lekklekk

Zowel voor het EDH als het MLM-dieet geldt:

EET DE HELFT!

kiwi in dieet
apple als dieet

Wil je aan een dieet beginnen, dan eerst je huisarts raadplegen, en zeker zijn dat je het wilt!


Soorten dieet.

De hieronder als link aangegeven diëten worden verder in dit document uitgelicht.

  • Paleodieet
  • Proteïnedieet
  • Soepdieet
  • South Beach Dieet
  •  Weight Watchers dieet


Waarom een dieet?

Als je last hebt van extra kilo’s en je wilt afvallen, dan zou het zinvol zijn om aan het volgen van een dieet schema te denken. Natuurlijk raadpleeg je hiervoor je huisarts of een diëtist. Ga niet zomaar te werk, want je weet niet of het gekozen dieet bij jou past.

Gezond eten als dieet
Lekker en gezond

Een dieet zorgt in principe voor een negatieve energiebalans in je lijf, waardoor je afvalt. Dit houdt in dat je energie-inname kleiner is dan je energie-behoefte; daarom val je af.

Zou je via een dieet willen aankomen, dan moet je ervoor zorgen dat je voldoende energie binnen krijgt en genoeg eiwitten voor je spieren. Naast eten is ook bewegen enorm belangrijk. zie ook het bericht Droog trainen. Al wandel je maar een half uur per dag stevig. In een land als Nederland is het heel goed mogelijk om, naast het wandelen, ook te gaan fietsen.

Denk er elke keer aan, dat je lichaam niet zonder energie kan en daarom moet je er voor zorgen dat je goed en gezond blijft eten, ongeacht welk dieet je ook kiest. Verwaarloos je lichaam niet.

Welk dieet kiezen?

droog trainen en gezond blijven
fit blijven

Doordat er zoveel diëten worden genoemd, is het heel moeilijk om er een uit te kiezen die je zou willen gaan volgen. Voordat je er een uitkiest, denk er heel goed over na.

er mooi uitzien
Er mooi uitzien

Maar geen paniek: soms is het voldoende om minder te eten (EDH en MLM-dieet), maar wat ook natuurlijker is, is het op regelmatige tijden je maaltijden nemen, en verder niets tussendoor eten, alleen water drinken tussen twee maaltijden. Bijvoorbeeld: ontbijt om 8:00, lunch om 12:00, en avondeten om 18:00.

Let er wel op, dat minder eten niet ten koste gaat van de kwaliteit van je maaltijden. Dit moet voorop staan.

Uitleg verschillende diëten.

Zoals je het hierboven, bij de soorten diëten hebt kunnen zien, zijn er tientallen diëten die je zou kunnen volgen. Je begrijpt ook dat het niet mogelijk is om voor al die verschillende diëten een samenstelling te geven. Het is onbegonnen werk. Toch ga ik, in het kort, een paar van deze diëten voor je proberen weer te geven.

In een latere post gaan we gedetailleerd op in verschillende diëten, en de daarbij behorende recepten.


17-dagen dieet.

Welke dieet schema je ook kiest, het resultaat is pas zichtbaar als je je voor de volle 100% inzet, als je voor jezelf discipline hebt. Zorgen dat je het volhoudt. Dit betekent dus: geen tussendoortjes, geen patatje, kroketje enz. Houd je je aan je dieet, dan kom je er wel.

17 dagen dieet schema

Dit dieet bestaat in feite uit 4 periodes van 17 dagen. Elke periode van 17 dagen heet een cyclus, en elk heeft een bepaald doel, en ook eigen recepten.

Het belangrijkste doel is de stofwisseling te activeren, waardoor je gaat afvallen.

Veganistisch dieet.

Veganistich  dieet
geen dierlijke producten

Veel mensen vinden nog een stukje vlees op hun bord heel normaal en lekker. Maar is er een trend gaande waarbij mensen bewust kiezen om geen vlees en ook zelfs geen dierlijke producten te eten. Door de vleesconsumptie ontstaan er verschillende (milieu)problemen.

Als je de keuze maakt om dierlijke producten uit je dieet te bannen, dan kun je zeggen dat je vegetariër bent. Veganisten gaan nog een stap verder: je eet geen vlees of vis, maar ook geen eieren en zuivel.

5/2 Vastendieet

5/2 vast dieet
5/2 vasten

Dit is een bekend dieet, waarbij je 5 dagen normaal, maar met mate eet, en 2 dagen (niet opeenvolgend) vast. Dit is een methode om minder calorieën op te nemen, ten opzichte van hetgeen je verbruikt. Wat dat betreft is dit dieet makkelijk te volgen. Je moet wel discipline voor jezelf hebben.

EDH-dieet

Het is niet zeker waar dit dieet vandaan komt. Sommige mensen beweren dat het maar een loze kreet was die iemand enige jaren geleden riep en die vanzelf een eigen leven ging leiden. Het is een soort van makkelijk dieet schema.

Hoe dan ook: dit is het makkelijkste dieet, want het enige wat je moet doen is: Eet De Helft! Dit is ook hetzelfde als het MLM-dieet (Mangez La Moitié).

Paleodieet.

paleo dieet
zoals onze voorouders

Het Paleodieet of oerdieet is gebaseerd op de overtuiging dat de oermens alleen vlees, groente en noten at. Het is eigenlijk een manier van leven, en niet zozeer een dieet. Je focust je hier op de kwaliteit van het eten en niet op de hoeveelheid.

Dit dieet zou op den duur te weinig voedingsstoffen kunnen leveren waardoor er een tekort aan vezels en calcium zou kunnen ontstaan, en dit moet niet het geval zijn. Als je op de kwaliteit van het eten let, dan hoeft dit geen probleem te zijn.

Natuurlijk zijn we hier niet meer aan gewend, dus als je hier aan begint, zou je naast het dieet, ook aan beweging moeten denken, zoals veel wandelen en lang fietsen als onderdeel van een goede conditie.


Zoals je zou verwachten, kun je allerlei boeken vinden die over de verschillende diëten gaan, zoals hieronder te zien is.


Het keto-dieet kookboek

keto dieet schema

Zoals je het waarschijnlijk weet is het keto dieet een extreem koolhydraatarm dieet, waarbij veel vet wordt gebruikt, weinig eiwitten en heel weinig koolhydraat. Dit dieet is gebaseerd op het feit dat vetten meer calorieën per gram bevatten, dan eiwitten en koolhydraten. Het lijkt een tegenstelling, omdat je veel vetten gebruikt, maar als je je aan de procedure houdt, kun je toch afvallen.


Het paleodieet

Eet gezond en word slank met het paleodieet door het voorbeeld te volgen van onze verre voorouders.

kies voor een leefstijl vol eenvoudige maar voedzame producten, zoals vlees, vis, groenten, fruit, eieren, noten en zaden.

lekkere recepten
vrouwen, droog trainen
17 Dieet Dr. Moreno

Dr. Michael Moreno, beter bekend als Dr. Mike, heeft een huisartsenpraktijk in San Diego en is initiatiefnemer van Walk with your doc. Hij past zelf gezonde gewoontes toe op het gebied van eten en bewegen in zijn dagelijkse leven, en is ervan overtuigd dat iedereen dat zou moeten en kunnen doen.

17 dagen
Dieet van 17 dagen

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *